Közösség

Postamúzeum, Ópusztaszer

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.
GPS: 46.489651, 20.095484
Telefonszám:

+36 62 275 133
+36 62 275 050

A Tömörkény községből áttelepített községháza és postahivatal épületében 1987-ben nyíltak meg a postatörténeti kiállítások. Az épület sarokhelyiségében közepes méretű postahivatalt rendeztünk be, a 19-20. század fordulójának bútoraival, hivatali felszereléseivel: a közönséget a hivatali tértől elválasztó ún. salterrel, kézi kapcsolású telefonközponttal, Morse-féle távíróasztallal, tizedes csomagmérleggel, fa telefonfülkével, képeslapárusító faszerkezettel. Az írópult feletti tablókon a korszak jellegzetes levélpostai küldeményei, a postakezelő személyzet íróasztalain a hétköznapi munkavégzés eredeti tárgyai mind-mind a millennium korabeli posta hangulatát idézik.

A szomszédos teremben a Postamesternők emlékezete címmel a postai szolgáltatásokat vállalkozásként végző, nem az állami személyzet kötelékébe tartozó ún. postamesterség nő képviselőinek életét jelenítjük meg. A postamesterek saját házukban egy helyiséget használtak a postai tevékenységre, a ház többi része privát otthonuk volt, az itt berendezetthez hasonlóan. Postamesternők portréi egészítik ki a személyes dokumentumokat, melyek egyéb okmányokkal a postamesternők sajátos jogállását tükrözik.

 Az udvaron védőtető alatt egy ló vontatta hírlapárusító kocsit láthatunk, az istállóban egy rekonstrukcióként megépített delizsánsz és egy a Dél-Alföldön, a tanyavilágban használatos szállítóeszköz, a laptika áll, melyet a posta szállítására is szívesen alkalmaztak.


Nyitvatartás

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nyitvatartása szerint
www.opusztaszer.hu


Belépőjegy árak

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark belépőjegyárai szerint

www.opusztaszer.hu 

 

Legfrissebb híreink
Postamúzeum
E-mail: info@postamuzeum.hu
Telefon: +36 1 269 6838
+36 1 322 4240
Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 27.
Megjelenítés Google térképen
Jelenlegi nyelv: magyar
Minden jog fenntartva © 2013