Közösség

Postamúzeum, Budapest

1068 Budapest, Benczúr utca 27.
GPS: 47.510951, 19.075098
Telefonszám:

 

Kiállítás: +36 1 269 6838

Porta: +36 1 322 4240

info@postamuzeum.hu

 

 

 

A Postamúzeum székhelye 2012 óta a Benczúr u. 27. alatti, 1931 óta a postások művelődését szolgáló épület. A második emeleten berendezett állandó kiállítás koncepciója: miben, milyen területen tekinthető elsőnek a Magyar Királyi Posta, milyen technikai újításokat, szolgáltatásokat vezetett be elsőként, vagy elsők között, akár a világon, akár Európában. Elsők között teremtette meg a lehetőségét a nők munkába állásának, önálló egzisztenciateremtésének; a világon elsőként állította szolgálatba a benzin üzemű motorral hajtott gépjárműveket; 1869. október 1-jén az osztrák postával egy időben vezette be a levelezőlapot, mint új küldeménytípust; magyar postatisztek munkavégzést tökéletesítő találmányait más európai posták is alkalmazták; a postamérnökök kiemelkedő munkájukkal a távíró-, távbeszélő- és rádióberendezéseket tökéletesítették; az 1933-ban megépített Lakihegyi rádióállomás szivarantennája akkor a világ legmagasabb műszaki építményének számított. 

Kézi kapcsolású telefonközpontok, csőpostaberendezés, Morse-féle távíró- és telexgépek, szünetjeladó működés közben nemcsak megfigyelhető, hanem ki is próbálható, mint ahogy levélkötegek készítése, és az értékküldemények továbbítását szolgáló zsák speciális lakattal történő lezárása is. Kiállításunk több módon is lehetőséget ad ismeretszerzésre, tevékenységek kipróbálására, az idősebb korosztálynak nosztalgiázásra, a gyermekeknek telefonon keresztül történő mesehallgatásra.

Az első terem időszaki kiállításainknak ad helyet:

A rendíthetetlen vállalkozó – 175 éve született Puskás Tivadar

A magyar technikatörténet egyik legérdekesebb, legszínesebb egyéniségéről május 17-én, a Távközlési Világnapon nyitottuk meg időszaki kiállításunkat. Puskás Tivadar romantikus hősszerű alakját számos talány és legenda kíséri, élete tele volt sikerrel és kudarccal, szerencsés és szerencsétlen vállalkozással, rendkívüli meggazdagodásokkal és különös elszegényedésekkel. Életéről kevés dokumentum maradt az utókorra, életrajzírói csak a családi emlékezetre és nekrológjaira hagyatkozhatnak. A sok kérdés ellenére azonban kétségtelen, hogy a hírközléstörténet egyik legnagyobb alakja volt, hiszen 1893-ban az ő szabadalma alapján indult el Budapesten a Telefonhírmondó, a Gutenberg-galaxis utáni tömegkommunikációs korszak első hírközlő és szórakoztató eszköze. Puskás az 1870-es évek végén szerződéses kapcsolatban állt Thomas Edisonnal, a kor legnagyobb feltalálójával. Puskás ügynöksége értékesítette Edison szabadalmainak egy részét Európában, és levelezésükből több mint száz levelet, levelezőlapot, táviratot őriz a Postamúzeum, melyekben a legismertebb találmányon, a fonográfon kívül szó esik még a telefon, a szénmikrofon és az elektromos világítás szabadalmaival, újításaival, gyártásával kapcsolatos ügyekről, kérésekről, utasításokról.  A kiállítás bemutatja még a nemrégiben restaurált, legkorábbi fennmaradt magyar távbeszélőközpontot az 1880-as évek elejéről és azt a különleges telefonhírmondó-hallgatót, amellyel 1896 októberében I. Ferenc József osztrák császár és magyar király hallgatta a Telefonhírmondó adását a millenniumi kiállítás csarnokában. A kiállítás 2019. szeptember 22-ig látogatható.

 

 


Nyitvatartás

Nyitva: keddtől vasárnapig 10–18 óráig. Hétfőn zárva.

Téli nyitvatartás január, február és november, december hónapokban: keddtől vasárnapig 10–16 óráig, hétfőn zárva.

Egyéb napok, melyeken zárva vagyunk: január 1., nagypéntektől húsvétvasárnapig, pünkösdvasárnap, mindenszentek napja, december 24–31.


Belépőjegy árak

Teljes árú - 1000 Ft

Kedvezményes (diák, nyugdíjas, postás) - 500 Ft

Családi (2 felnőtt + 2 vagy több gyermek) - 2100 Ft

Felnőtt csoportos (10 fő felett) - 600 Ft/fő

Kedvezményes csoportos (10 fő felett) - 200 Ft/fő

Múzeumpedagógiai foglalkozás - 500 Ft/fő

 

Ingyenes: 70 év felettieknek, fogyatékkal élőknek, pedagógusoknak, újságíróknak.

Az ingyenességet megfelelő igazolvánnyal igazolni kell (személyi, pedagógus, újságírói, rokkantsági igazolvány)


 

 

Legfrissebb híreink
Postamúzeum
E-mail: info@postamuzeum.hu
Telefon: +36 1 269 6838
+36 1 322 4240
Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 27.
Megjelenítés Google térképen
Jelenlegi nyelv: magyar
Minden jog fenntartva © 2013