Közösség

A Járműtelep

A postának nemcsak a hétköznapok során mindenki által látogatható épületei vannak, hanem számos logisztikai, távközlés-technikai épülete, épületegyüttese, bázisa is. Ezek közül is kiemelkedik az Egressy úti Járműtelep Bierbauer István és Tichtl György által tervezett garázsépülete. Az akkor még egyedülálló, külön fel- és lehajtórámpával megoldott forgalomirányítás már az épület átadásakor, 1924-ben felkeltette az európai építész szakma érdeklődését, s elnyerte elismerését.

Ebbe a hétköznapi ember számára elzárt, izgalmas épületbe szerveztünk bejárást a Magyar Posta Logisztikai Igazgatósága közreműködésével – szorosan kapcsolódva az október 4-én megtartott konferenciához. A szervezés során több olyan idős személyt is felkutattunk, akik gyermekként éltek a Járműtelepen, s akik örömmel tartottak velünk életük több évtizeddel ez előtti helyszínére. Így a Békési Lajos üzemvezető által tartott, 2 óra hosszú sétát építész, művészettörténész szakemberek észrevételei és személyes nosztalgikus visszaemlékezések is tarkították.

Ritka alkalom volt a garázs történetében is, hogy a híres rámpákon – forgalommentes szombat lévén – nem a postaautók, hanem emberek sétáltak. Azokon a rámpákon, melyek 1982-ben a Dögkeselyű című film forgatásának (taxis üldözés) helyszínéül is szolgáltak.


2013. 10. 08. 08:00
Legfrissebb híreink
Postamúzeum
E-mail: info@postamuzeum.hu
Telefon: +36 1 269 6838
+36 1 322 4240
Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 27.
Megjelenítés Google térképen
Jelenlegi nyelv: magyar
Minden jog fenntartva © 2013